
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Leżajsku z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Leżajska pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie: styczeń 2020 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 666 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Leżajska
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 33,91 ton żywności;
- 3182 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 22 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 sesje warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
-
- kulinarnych - 1 spotkań dla 14 uczestników
- żywieniowo dietetycznych - 1 spotkań dla 8 uczestników